You are currently viewing Kako sortirati odjeću

Kako sortirati odjeću

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Različiti materijali tkanina zahtijevaju različite temperaturne režime kao i različite deterdžente. Važno je pratiti preporuke proizvođača odjeće koji jasno komuniciraju temperaturu na kojoj se ta odjeća pere, pere li se u perilici ili ručno.

Preporuka je da se za teža zaprljanja koristite Vesh deterdžent dok za ostalo preporučujemo Violeta tekuće deterdžente za lakša zaprljenja i osjetljivije tkanine.

Postoje različiti načini sortiranja odjeće. U ekstremnim situacijama neki ni ne sortiraju odjeću već se pouzdaju u nisku temperature pranja i maramice za upijanje boja, dok ostali toliko pedantno sortiraju da uspiju upariti samo nekoliko komada iste tkanine i nijanse.

Naš vodič za sortiranje boja temelji se na nekoliko principa:

-Oprati odjeću najbolje moguće

-Paziti da se odjeća ne uništi

-Ako je moguće uštediti novac i energiju

Evo kako sortirati odjeću prije pranja:

SORTIRANJE PO BOJAMA

Glavna podjela rublja koju svatko treba primjenjivati je odvajanje bijelog od obojanog veša. Tijekom pranja šarena i tamna odjeća može pustiti boju i na taj način oštetiti drugu odjeću. Kako bi to izbjegli najbolje je sortirati odjeću na bijelu i šarenu, dok šarenu možete dodatno podijeliti na lagane boje, jako šarenu odjeću i ako imate dovoljno preostalog veša stavite ga na zasebnu hrpu koja je nekako, između.

SORTIRANJE PO VRSTI TKANINE

Pamuk, traper, vuna, svila, polyester, najlon, spandex… Ormari su nam puni raznim vrstama tkanine, i ne možemo ih sve prati na isti način, prvenstveno jer se različite tkanine drugačije ponašaju pri različitim temperaturama pranja.

Tamnu i šarenu odjeću je dobro sortirati zajedno sa svilom i vunom te ih ubaciti u pranje s hladnom vodom (do 30 °C), jer ih na taj način čuvamo od oštećenja i izbjeljivanja. Umjetne materijale poput poliestera i najlona možemo staviti na pranje toplom vodom (30°-55°C) dok se u vruću vodu (više od 55 °C) stavlja odjeća koja dolazi u dodir s našom kožom, kao donje rublje ili plahte koje su nam najćešće od pamuka.

SORTIRANJE PO VRSTI ZAPRLJANJA

Odvojite odjeću s laganim zaprljanjem od one s tvrdokornim mrljama. Ako je odjeća samo ustajala i potrebno ju je osvježiti, bolje ju je prati u zasebnom ciklusu. Na taj način možete namjestiti veš mašinu na kraće pranje i nižu temperaturu. Za slabija zaprljanja idealni su Violetini tekući deterdženti.

Kod tvrdokornijih mrlja odjeću ćete trebati tretirati drugačije. Potrebni su duži ciklusi pranja pri višim temperaturama, kako bi se mrlja stigla oprati. Za tvrdokorne mrlje dizajnirali smo naš VESH deterdžent. Kako bi dodatno sačuvali svoju odjeću, koristite White Power Gel ili Color Power Gel.

Posebna pogodnost VESH Color Power Gela je što sadrži polimere koji spriječavaju prijenost boja s tamnih na svijetle tkanine. To će vam omogućiti dodatnu uštedu energije i vremena jer nećete morati odvajati primjerice traperice od svijetložutih majica.