You are currently viewing Koja je doista razlika peremo li rublje na 30, 40 ili 60 stupnjeva Celzijusa?

Koja je doista razlika peremo li rublje na 30, 40 ili 60 stupnjeva Celzijusa?

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Dakle, je li svejedno na kojoj temperaturi peremo rublje? Odgovor je: za tvoj novčanik ili okoliš NIJE! Za 10 stupnjeva više stroj u prosjeku treba dvostruko više energije – pranje na nižim temperaturama štedi puno električne energije! Smanjiš li temperaturu pranja sa 60 na 40 stupnjeva, uštediš oko 50 posto na troškovima električne energije, a smanjenje sa 60 na 30 stupnjeva iznosi čak 67 posto. Uz tri pranja tjedno to može uštedjeti pokoju kunu. A i okoliš je također sretan: ako smanjiš temperaturu sa 40 na 30 stupnjeva, potrošnja energije i emisija CO2 smanjuju se i do 35 posto.

Što znači 30 stupnjeva za moje rublje? A sada idemo na pitanje zbog kojeg si vjerojatno kliknula na ovaj članak: hoće li moje rublje biti manje čisto operem li ga na 10 stupnjeva nižoj temperaturi? Ovdje te sa sigurnošću možemo uvjeriti: NEĆE! Industrija deterdženata sada je toliko napredna da se rublje može čistiti od prljavštine i na 20 stupnjeva Celzijusa. Moderni deterdženti otkrivaju svoju punu snagu pranja i na niskim temperaturama. Kuhanje rublja potrebno je samo kada su zarazne bolesti raširene u kućanstvu ili je potrebna posebna higijena.

Hoće li moje rublje zaista biti higijenski čisto? Međutim, ako želiš biti sigurna čak i pri temperaturi pranja od 30 stupnjeva, imamo dodatni savjet: posuši rublje na svježem zraku! Na taj način sunčevo UV zračenje može odigrati svoju ulogu u prirodnom ubijanju različitih klica.