You are currently viewing 5 najvećih pogrešaka koje radimo prilikom pranja rublja

5 najvećih pogrešaka koje radimo prilikom pranja rublja

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Unatoč jasnim uputama proizvođača o pranju pojedinih komada odjeće i uputstvima za korištenje deterdženta, zna se dogoditi da svježe oprano rublje ima neugodan miris ili pak mrlje. Razlozi zbog kojih se to događa vezani su uz sitne propuste – donosimo pet najčešćih i načine kako ih popraviti i imati blistavo i mirisno rublje

1. Pranje rublja na preniskoj temperaturi
Mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je točno, ali ukoliko pri tomu koristite pogrešan deterdžent rublje neće biti adekvatno oprano. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću zbog toga što se na njoj se prašak lijepi i stvara mrlje. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

>>Napravite deterdžent za pranje rublja koji štedi kućni budžet

2. Zatvaranje vrata perilice nakon pranja
Brojni imaju naviku zatvarati vrata perilice netom nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

Kako bi spriječili nastanak bakterija vrata perilice držite otvorenima, a da biste u potpunosti bili sigurni u čistoću s vremena na vrijeme perilicu dezinficirajte mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone.

Pomiješajte ¼ šalice octa s 3 žlice sode bikarbone, mješavinu ulijte u mjericu za deterdžent i upalite perilicu na najvišu temperaturu pranja.

3. Previše deterdženta u pranju
Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih pogreški prilikom pranja rublja. Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere rublje je u potpunosti kriva.

Prevelika količina praška tijekom pranja miješa se s prljavštinom i podiže iznad razine vode. Tijekom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti pri čemu rublje ostaje neisprano sa zadržanom prljavštinom.

Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljavo rublje preporuča pola mjerice.

4. Prevelika količina omekšivača
Dugotrajno korištenje omekšivača u perilici stvara ljepljivi sloj koji se tijekom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na rublju, ali i neugodan miris netom nakon pranja.

Rješenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača. Ocat će bijelo rublje omekšati i podariti mu željenu bjelinu, te pri tomu uništiti bakterije u perilici. Doznajte i sve moći alkoholnog octa za rublje čisto kao suza.

5. Pranje prevelike količine rublja
Pretrpavanje perilice rublja nije dobra ideja, jer ako odjeća nema dovoljno mjesta za prevrtanje u bubnju onda neće biti u potpunosti čista.

Provjerite u uputama za korištenje perilice koja je maksimalna težina rublja i držite se toga. Ako prijeđete tu granicu deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz rublje te će tako neke mrlje ostati netaknute.