You are currently viewing 9 savjeta za ispravno pranje odjeće

9 savjeta za ispravno pranje odjeće

 • Post author:
 • Post category:Novosti
članak je namijenjen i iskusnima i neiskusnima, jer i mi kao tvrtka s puno iskustva smo najbolje svjesni koliko se znanja može naučiti iz tuđih grešaka.

Ovaj članak je nastao zbog dugogodišnjeg iskustva pranja odjeće i učestalim upitima o našim “tajnama” za tako kvalitetno pranje iste. Mnogi korisnici naših usluga su nam prepustili svakodnevnu brigu o njihovoj odjeći zbog osjetne razlike u krajnjem rezultatu. Ipak, moramo Vas razočarati, posebnih tajni nema, potrebno je dosta truda i konzistentno držanje sljedećih nekoliko pravila / uputa.

 • Uvijek pratite upute proizvođačaZvuči banalno za spomenuti, ali ovo je korak kod kojeg najviše ljudi griješi. Prema europskim normama s kojima su usklađeni i hrvatski zakoni svaki komad odjeće koju kupujete u dućanu mora imati oznake za pranje. Pojašnjenje oznaka možete pronaći i na dnu članka. Svi mi znamo potrpati sve i svašta u perilicu rublja s idejom “Ma dobro je to”, međutim istina je da se neće ništa uočljivo dogoditi. Ipak, kada nam se neki komadi odjeće u godinu ili dvije značajno više istroše nego drugi možda je upravo razlog što ih ne peremo kako bismo trebali prema uputstvima.
 • Provjerili ste upute za pranje, grupirali ste zajedno sličnu odjeću, sada provjerite perilicu!Nek Vam postane praksa u bubnju provjeriti zaostale komade odjeće nakon svakog pranja, ali i prije svakog pranja. Ako živite sami i imate svoju perilicu dovoljno je i samo nakon pranja, no ako nije taj slučaj kod Vas, imajte na umu da je neki drugi ukućanin ubacio neki komad u perlicu bez da ju je upalio ili korisnik self service usluge ostavio za sobom. Jedna mala crvena majica koja se uvijek prala na 30 stupnjeva može obojati jako puno plahti koje se peru na 70 stupnjeva.
 • Perite sa obrnute straneSvu odjeću je bolje preokrenuti kako se trljanjem jedna o drugu ne bi oštetila i kako bi duže održala dobar izgled.
 • Za crnu odjeću koristiti namjenske tekuće deterdžentePogotovo na crnoj i tamnoj robi praškasti deterdženti mogu ostaviti trag koji se može primijetiti ako nije dobar program odabran, nije se dobro ispralo zbog prenatrpanosti ili se roba jednostavno zapetljala. Namjenski tekući deterdženti uklanjaju taj problem plus održavaju postojanost boje dulje vremena.
 • Mrežice za delikatnoZa delikatnu odjeću kao što su čipkasti materijali, tkanine s perlicama ili šljokicama, te tanke svilene stvari su najbolja opcija mrežaste vrećice za pranje rublja koje možete jeftino kupiti na mnogim mjestima.
 • Nemojte prati na previsokim temperaturamaDanas većina sredstava pere kvalitetno te često dezinficira i na nižim temperaturama tako da nije nužno da sve bude oprano na minimalno 60 stupnjeva.
 • Zatvarajte patente jer mogu oštetiti druge tkaninePatentni zatvarači hlača, naročito traperica gdje se često ugrađuju metalni, a ne plastični, mogu s vremenom oštetiti druge tkanine, naročito ako je tkanje takvo da se lako izvuče.
 • Smanjite okretaje centrifugeIako naizgled bezazlena radnja, centrifugalna sila u modernim perilicama može biti izrazito jaka, što neke tkanine može oštetiti, pogotovo ako su zbog pretrpanosti perilice ostale prislonjenje za neki fiksni dio poput stakla.
 • Ne pretrpavajte perilicu rubljemJako je bitno da pratite upute proizvođača i perilicu punite sukladno naznačenoj težini. Osim što se odjeća u prenatrpanoj perilici lošije opere zbog veće težine, te ima puno manje prostora za slobodno kretanje, tkanine se također češće troše.
 • Sušite odjeću na sušilu ili polegnute (vunu)Ako ste u mogućnosti uvijek sušite prirodno jer se tkanine oštećuju manje nego u mehaničkom procesu gdje se silama trenja truse jedna o drugu. Naravno da smo ponekad u žurbi i moramo osušiti neke komade prije, ali probajte onda samo njih baciti u sušilicu te na manju temperaturu, a ostalo što Vam nije hitno stavite na sušilo što nas dovodi i do zadnjeg pravila…
 • Sušite u hladuSunce može značajno oštetiti neke tkanine i boje te se uvijek preporučuje (ako je moguće) sušiti odjeću u hladu.
  Prekrivač sa priložene fotografije je 3 mjeseca bio izložen Suncu u našem izlogu i možete vidjeti koliko su boje izblijedile zbog toga.