You are currently viewing Donje rublje nemojte prati na niskim temperaturama

Donje rublje nemojte prati na niskim temperaturama

  • Post author:
  • Post category:Novosti

IAKO mnogi rublje peru na nižim temperaturama, zbog ekonomičnosti i straha da će osjetljive komade uništiti na visokim temperaturama, stručnjaci tvrde da bi trebali prestati s tom praksom.

Ako rublje perete na temperaturama nižima od 60 stupnjeva, to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje. Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće, a moguće je da se zadrže na donjem rublju i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stupnjeva.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na njujorškom sveučilištu, upozorava da se donje rublje oslanja na područje anusa s kojeg vrlo lako može pokupiti bakteriju E.coli i prenijeti je na područje vagine i mokraćne cijevi, gdje bi mogla izazvati opasnu infekciju.

Ako mislite da vaše omiljene gaćice neće izdržati pranje na 90 stupnjeva, trebali biste ih prati u toploj vodi s deterdžentom koji sadrži peroksid.

Također savjetuju da dječju odjeću obvezno perete na visokim temperaturama kako biste eliminirali sve bakterije s nje.

Mnogima je pranje na 30 stupnjeva primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stupnjeva, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi vjeruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mjesečno, iako se savjetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višima od 60 stupnjeva.

Stručnjaci preporučuju da jednom mjesečno praznu perilicu operete na 90 stupnjeva kako biste uklonili nakupljene bakterije.