You are currently viewing Sve što bi vas moglo zanimati o pranju rublja

Sve što bi vas moglo zanimati o pranju rublja

Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da unatoč jasnim uputama proizvođača i uputstvima za korištenje deterdženta, rublje iz perilice ipak ne izađe mirisno i potpuno čisto. Zašto? Najčešće su to sitni propusti koje u procesu odrastanja nismo naučili. S druge strane, pranje rublja je jedan od onih ne baš omiljenih poslova koje najčešće delegiramo na druge, ukućane ili kemijske čistionice, pa tim istim propustima ne pridajemo mnogo pozornosti. Ususret ljetu, putovanjima i svim raskošnim zabavama na dugim toplim praznicima pripremili smo praktičan vodič za pranje rublja, a naročito odjeće koju ćemo nositi. Jednom i zauvijek naučite kako prati crnu, bijelu, šarenu, osjetljivu i sportsku odjeću. Koji deterdžent izabrati? Koja temperatura je idealna za koji tip odjeće? Kako izbjeći najčešće pogreške?

PRANJE RUBLJA: NAJČEŠĆE POGREŠKE

Ako još niste znali, odabir pravilnog deterdženta promijenit će vašu rutinu pranja rublja. Pogotovo ako vam je životni stil užurban, a vi zbog broja ukućana i brojnih drugih faktora često morate uključivati svoju perilicu.

Često razmišljamo o tome koliko struje se troši njezinim radom, no jeste li razmišljali o higijenskom aspektu? Jedna od čestih i loših navika je zatvaranje vrata perilice nakon što ste završili s pranjem. Vlaga u zatvorenom prostoru stvara plijesan i savršena je podloga za razvoj bakterija koje se idućim pranjem samo množe. Što je s temperaturom pranja?

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Journal-x-ARIEL-10.jpg

Niže temperature definitivno će bolje očuvati tkanine, no jedino ako koristite pravi deterdžent. Neki prašci se pri niskim temperaturama ne otapaju što može ostaviti ružne mrlje, pogotovo na tamnijoj odjeći. S previše omekšivača također svom rublju nećete napraviti uslugu, jer ako ste mislili da će mirisati intenzivnije – varate se.

Zbog užurbanog načina života i premalo slobodnog vremena ponekad nam se čini da je bolje natrpati perilicu i svu odjeću oprati u jednoj turi. Ali odjeća tada nema dovoljno mjesta u bubnju i vjerojatno ćete si udvostručiti posao s peglanjem poprilično izgužvanog rublja.

A kako točno prati i njegovati rublje prema različitim bojama i namjenama?

CRNO I BIJELO RUBLJE

Čak i mališani znaju da se crno i bijelo rublje ne može prati skupa. Crno bi moglo pustiti boju, a bijelo će postati sivo. Situacija nije nepovratna, ali svakako ju je bolje izbjeći. Obožavatelji tamnijih tkanina, posebno onih crnih, s vremenom će primijetiti da boje omiljenih komada polako blijede. Obavezno perite crno s tamnim, a bijelo rublje isključivo s bijelim. Posteljinu, ručnike i donje rublje iz higijenskih je razloga najbolje prati na 90 stupnjeva.

Arielove kapsule 3in1 PODs Mountain Spring i Lavender Freshness dovoljno su nježne, a opet snažne za ovaj tip i boje rublja, pa će ono na dodir ostati savršeno meko i mirisno.

Bijele košulje, hlače i haljine najbolje je prati na temperaturi između 40 i 60. Tamna odjeća uglavnom se pere na 40 stupnjeva jer pri višim temperaturama boje počnu gubiti svoj intenzitet. Ako se pitate što je s doziranjem deterdženata za pranje rublja, kao jedno od najsofisticiranijih rješenja istaknule su se upravo kapsule Ariel 3in1 PODs, koje donose super koncentriranu snagu čišćenja. 1 kapsula, 1 pranje, besprijekorno čisto rublje.

ŠTO JE SA ŠARENIM I OSJETLJIVIM TKANINAMA?

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Journal-x-ARIEL-14.jpg

Šareno rublje i ono s uzorcima uglavnom se pere zajedno, i to na 40 stupnjeva. Današnje perilice za pranje rublja imaju posebne programe čije pranje varira između petnaest minuta i sat vremena. Idealno za sve one koji se često presvlače i prljaju ili pak imaju mališane čije presvlačenje i odijevanje brojnim roditeljima zadaje glavobolje. Ne pretjerujte s omekšivačem i obratite pozornost na upute na etiketi deterdženta.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Journal-x-ARIEL-22.jpg

Varijanta Color & Style najbolje je rješenje za ovaj tip rublja s kojim će odjeća iz perilice baš svaki puta izaći blistava i mirisna. Osjetljive tkanine poput svilenih, satenskih haljina i suknji, delikatnih, tankih bluza i finih džempera zahtijevaju posebnu pažnju ako ih planirate nositi i nakon prvog pranja. Dobra ideja je da ih perete u posebnoj vrećici za rublje uz odgovarajući deterdžent kao što je Ariel Sensitive.

HIGIJENA I SPORTSKA ODJEĆA

Materijali koji se koriste pri izradi sportske odjeće jako se razlikuju od one za svakodnevno nošenje. Istina je da se zbog posebnih vlakana ovo rublje brže suši, no nažalost neadekvatnim pranjem u njega se uvlači neugodan miris koji je kasnije teško isprati.

Jeste li znali da se za sportsko rublje ne preporučuje upotreba omekšivača? On omekšava vlakna, a ta mekoća nikako nije potrebna svilenkastim elastičnim nitima u sportskoj odjeći. Tu u pomoć stiže Arielov Active Deo-Fresh koji će odjeću očistiti od prljavština i ukloniti neugodan miris. Zahvaljujući jedinstvenoj formuli jednim pranjem rješavate dva problema – praktično, zar ne?

Izvor: jurnal.hr

Leave a Reply