You are currently viewing Trebamo li prati tek kupljenu odjeću?

Trebamo li prati tek kupljenu odjeću?

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Često se u čišćenju i vođenju kućanstva vodimo savjetima naših mama i baka, no ponekad se mišljenje stručnjaka razlikuje od onog što su nas učili i na što smo navikli.

Nije rijetkost tako ni da naiđemo na oprečna mišljenja vezana za njegu tekstila, a za sve koji su u nedoumici treba li odjeću i posteljinu prati prije upotrebe, odgovor ima voditeljica odjela za dizajn tekstila s Tehničkog instituta u Bostonu, Nomi Dale Kleinman.

Kleinman kaže kako pranje nove odjeće nikako nije nužno, no ipak upozorava da tekstilni proizvodi mogu ponekad sadržavati i neke zalutale kemikalije iz procesa proizvodnje, a često i ostatke škroba koji se koristi da roba ostane svježa tijekom pakiranja i transporta prema trgovinama.

“Mnogo je koraka kroz koje tkanina prolazi prije nego dođe do nas, a čak i prirodna vlakna mogu biti izložena potencijalnim iritantima, raznim mazivima i smolama”, objasnila je.

Isto tako, kaže Kleinman, ponekad tkanine zahtijevaju i dodatno ribanje sa sapunima ili sa natrijevim hidroksidom, da se za njih boja bolje primi.