You are currently viewing Znate li koliko često bi trebalo prati grudnjake, traperice, sakoe ili pidžame?

Znate li koliko često bi trebalo prati grudnjake, traperice, sakoe ili pidžame?

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Neki preporučuju držati traperice preko noći u zamrzivaču kako bi se ubile sve bakterije, gaćice i odjeća za vježbanje trebale bi se prati nakon svakog nošenja, a pidžame dva puta tjedno, dok se prljavština sa sakoa prvo treba osušiti te potom očetkati. Ovo je samo mali dio korisnih informacija koje je otkrila slavna britanska dizajnerica Stella McCartney

Kasnite na posao, zaboravili ste staviti donje rublje na pranje, a ponestalo vam je čistog? Znate da na dnu košare za veš već neko vrijeme stoji grudnjak koji čeka na pranje, ali ga sigurno ne možete ponovno odjenuti – iIi ipak možete? Dizajnerica Stella McCartney nedavno je u intervjuu otkrila da ne mijenja grudnjak svaki dan, tvrdeći kako pretjeranim pranjem oštećujemo odjeću.

47-godišnja britanska dizajnerica, poznata po svojoj predanosti okolišu, izjavila je da jako pazi na higijenu, ali nije obožavateljica kemijskih čistionica ili učestalog pranja odjeće. Time je potakla pitanje – koliko je često treba prati?

Gaćice bismo trebali prati nakon svakog nošenja

Svi vrlo dobro znamo da je gaćice potrebno svakodnevno mijenjati s obzirom na to da su u direktnom doticaju s intimnim područjem, u kojem dolazi do nastanka bakterije Staphylococcus aureus. Mikrobiologinja, dr. Katie Laird sa Sveučilišta De Montfort tvrdi da su njezina istraživanja pokazala da neki mikroorganizmi preživljavaju pranje na 40°C, stoga ukoliko radite u bolnici, vrtiću ili veterinarskoj ambulanti te nailazite na bolesne ljude, djecu ili životinje, preporučuje se prati odjeću na 60°C.

Gaćice je dovoljno prati na 40°C, a i grudnjake se preporučuje mijenjati svaki dan jer u predjelu pazuha postoje obilne znojne žlijezde, kao i prethodno spomenuta bakterija Staphylococcus aureus.

Dr. Lisa Ackerley smatra da, što se tiče pranja grudnjaka, nema posebnog pravila. Sve ovisi o vremenu, učestalosti znojenja i osobnoj toleranciji, kaže te se slaže kako je 40°C dovoljno jaka temperatura da se unište bakterije.

Traperice u pravilu možemo prati samo kada se zaprljaju

Izvršni direktor Levi’sa Chip Bergh 2014. godine izjavio je da nikada u životu nije oprao svoje omiljene traperice. Koliko god ovo suludo zvučalo, razgovarate li s istinskim zaljubljenicima u traper, svi će se složiti da ih nikada ne bi trebalo prati u perilici.

Prema riječima Johna Reida, direktora maloprodajnog brenda odjeće Garment Quarter, pranjem traperica mijenja se sastav materijala. One nikada ne bi smjele biti prane s drugim rubljem kako ne bi došlo do promjene boje. Umjesto u perilici, preporučuje ih se prati u hladnoj vodi s nekoliko kapi bijelog octa jer on daje svježinu i uklanja mrlje.

Neki stručnjaci preporučuju stavljanje traperica u zamrzivač preko noći da bi se ubile bakterije, ali Julia Dee, direktorica tvrtke Total Wardrobe Care, ne slaže se s ovim razmišljanjem. Dee tvrdi kako zamrzavanjem odjeće dolazi do uništavanja i pucanja vlakana. ‘Mislim da traperice treba prati svake dvije godine. To ih čini mekanim i očuvanim’, kaže Dee.

Sakoe nikada ne bi trebalo prati

Ako vjerujete uspješnoj stručnjakinji za odjeću kao što je Stella McCartney, onda biste trebali poslušati ovo pravilo koje kaže da sakoe nikada ne bi trebalo prati. Nečistoća se treba osušiti i samo je iščetkajte. Stručnjaci preporučuju čistiti sakoe svake dvije do tri godine, i to u kemijskoj čistionici.

‘Većina muškaraca ne čisti svoja odijela češće od dva puta godišnje’, kaže Julia Dee te smatra da bi trebali posjedovati tri para hlača za svaki sako, kako bi ih češće mogli mijenjati, jer je hlače potrebno čistiti svakih osam nošenja.

Košulje se zbog blizine vrata (pogotovo ako se nose u kombinaciji s kravatom) trebaju prati nakon svakog nošenja na temperaturi od 40°C.

Hulahupke i čarape potrebno je prati nakon svakog nošenja

Ako svakodnevno ne mijenjate čarape, nemojte se čuditi ako vam obuća nakon nekog vremena počne smrdjeti. Znoj ostaje zarobljen u cipeli, što znači da bakterije imaju bolje uvjete da se razmnože nego što je to slučaj kod odjeće. Posebno se jako znoje osobe koje prolaze kroz određene hormonske promjene, poput tinejdžera i trudnica.

No bez obzira na to koliko se jako znojili, čarape i hulahupke potrebno je mijenjati svaki dan. Time ćete spriječiti nastanak bakterijskih infekcija kao što je Erythrasma, koja nastaje između nožnih prstiju i dovodi do smeđih i ljuskastih mrlja na koži.

‘Redovito vodite brigu o stopalima, provodite higijenu, redovito mijenjajte čarape i nemojte razmjenjivati obuću’, rekla je Lizzie Tipping, vlasnica tvrtke Popasox koja se bavi proizvodnjom čarapa. Čarape se predlaže prati na temperaturi od 60°C kako bi se ubilo što je moguće više klica.

Odjeću za vježbanje potrebno je prati nakon svakog nošenja

Jeste li se ikada zapitali zašto je tako teško uništiti miris znoja na odjeći za vježbanje? Prema riječima Mary Johnson iz tvrtke Procter & Gamble, 70 posto prljavštine na našoj odjeći uzrokovano je oku nevidljivim česticama kao što su znoj, stanice kože, sol i sebum, koji najčešće ostanu zarobljeni u odjeći tijekom vježbanja, a pogotovo u odjeći ima sadrži udubine.

Ostavite li odjeću za trening da se osuši, kasnije će je biti lakše oprati, dok ćete namakanjem u bijelom octu lakše otkloniti mrlje od znoja. Ako je riječ o odjeći od likre, ubacite je u perilicu i perite hladnom vodom jer toplina može smanjiti njihovu elastičnost.

Perite pidžame najmanje dva puta tjedno

Malo tko od nas svaku noć spava u svježe opranoj pidžami, ali možda bismo trebali. Pogotovo ako smo skloni pojačanom znojenju. Iako ona nije u izravnom kontaktu s intimnim dijelovima tijela, satima boravimo u njoj. Dr. Ackerley objašnjava kako se pidžame moraju redovito mijenjati, ali koliko često, to ovisi o tome tuširate li se prije spavanja.

Ako oblačite pidžamu samo nakon tuširanja i tijekom noći ne idete na WC, bit će relativno čista dva do tri dana.

Odjeću od kašmira perite svakih šest nošenja

Naravno, to ovisi o tome što radite u njoj i koliko se jako znojite. Glavni izvor hrane moljaca je keratin, od kojeg su napravljene sve prirodne tkanine, pa tako i vaš omiljeni džemper od kašmira. Znoj, koža i čestice kose su san za moljce. Kašmir bi se prije pranja trebao počešljati u jednom smjeru da bi se uklonila prljavština, zatim valjkom očistiti od dlaka, a tek onda okrenuti naopačke i potopiti u lavor s mlakom vodom. Ostalu vunenu odjeću također je najsigurnije ručno prati na temperaturama od 30°C ili manjima.

Odjeću od svile potrebno je prati svaka tri do četiri nošenja

Julia Dee naglašava kako je svila jako osjetljiva te joj je potrebno pristupiti s posebnom pažnjom kako je ne bismo uništili. Vlakna se vrlo lako mogu izvući, može doći i do promjene boje pranjem, a nerijetko se događa da glačanjem spalimo ili oštetimo odjeću. Najsigurnije ju je oprati ručno i netom nakon nošenja.

Izvor: tportal.hr