You are currently viewing Vodič za ručno pranje odjeće

Vodič za ručno pranje odjeće

  • Post author:
  • Post category:Novosti

Neki vrjedniji komadi odjeće moraju se oprati na ruke, jer se pranjem u perilici rublja mogu oštetiti. A nije uvijek lako isprati mrlju od soka ili umaka s bluze, ili omiljenog para hlača, no uz malo truda možete ih oprati i tako uštedjeti novac koji biste dali na kemijsko čišćenje.

Vodite računa da slijedite upute za pranje na etiketi. Ako na etiketi piše ‘suho čišćenje’, to podrazumijeva da se odjeća može dati u kemijsku čistionicu, ali i da je možete oprati na ruke. Ne i predmete na kojima piše ‘samo suho čišćenje’, njih radije prepustite stručnjacima.

Vrlo je važno poštivati upute o dozvoljenoj temperaturi vode. Također, pripazite na izbor deterdženta. Odaberite proizvod posebno formuliran za ručno pranje odjeće, ili manju količinu uobičajenog tekućeg deterđenta ili praška. Pripazite samo da to nisu previše agresivni deterdženti koji bi mogli uništiti osjetljivu tkaninu. 

Kad istrljajte komad odjeće, isperite sapun s njega, pa onda pustite svježu hladnu vodu da teče preko odjeće, dok voda koja otječe ne postane  bistra i bez praška. 

Predmete koje je prije sušenja potrebno ocijediti možete prebaciti preko šipke za tuš-zavjesu, ili ih rastegnite preko stalka za sušenje. 

Kako ručno oprati grudnjake?

Uključite slavinu, napunite umivaonik mlakom vodom i stavite deterdžent. Kad je sudoper otprilike tri četvrtine pun, grudnjake sličnih boja stavite u sapunicu. Po potrebi ih lagano protrljajte. Pazite da vam se kvačice ne zakače za čipku ili ukrase. Namačite grudnjake do sat vremena, a zatim isperite. Na kraju ih stavite na ručnik pa preklopite ručnikom da upije višak vode. Objesite ih da se osuše.

Kako ručno oprati gaćice?

Napunite lavor vodom i stavite prašak za osjetljivo mrublje. Stavite donje rublje u vodu, pa dodajte dovoljno tople vode da se namače. Ostavite 5 do 30 minuta. Povremeno ih gnječite i miješajte. Isperite mlakom vodom nekoliko minuta. Nježno istisnite višak vode, pritisnite ručnikom da upije višak vode i objesite na sušenje. 

Dreamstime

Kako ručno oprati košulju?

Napunite lavor mlakom vodom, praškom i stavite u košulju. Iako možete oprati više predmeta odjednom, vjerojatno ne biste trebali odjednom prati više od tri ili četiri komada, jer neće stati. Nježno ih protrljajte da se ukloni prljavština. Ostavite da se natapa 10 do 30 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Nježno istisnite višak vode te postavite košulje negdje gdje se mogu iscijediti. Nakon toga postavite ih na vješalice da se suše, prenosi portal Real Simple.

Kako ručno oprati džemper?

Prije ručnog pranja džempera, dvaput provjerite upute o čišćenju. Sintetičke tkanine, poput rajona i poliestera, možete oprati u toploj, ali ne vrućoj sapunici. Potopite džemper 10 minuta do sat vremena, pa isperite mlakom vodom. Nježno istisnite višak vode i džemper zavijte u ručnik. Možete malo stisnuti ručnik, da se voda upije. Potom ostavite džemper nekoliko sati na ravnoj površini na ručniku, pa kad se ocijedi, okrenite ga na drugu stranu. Ako treba, okrećite ga više puta na dan. Takve stvari mogu se sušiti i po 48 sati. 

Kako ručno oprati traperice?

Stavite traperice u hladnu vodu sa sapunicom. Gnječite ih rukama, pa ostavite da se natapaju oko pola sata. Zatim prolijte vodu pa napunite svježom te potopite na 10 minuta. Opet ispustite vodu, pa pustite mlaz po trapericama, dok se ne isperu i počne teći bistra voda. 

Kako ručno oprati šešir?

Šeširi se lako mogu zaprljati i dobiti miris, pa trebaju temeljito pranje. Započnite čišćenjem mrlja šamponom ili praškom za osjetljivu tkaninu, laganim četkanjem starom četkicom za zube. Potopite šešir u hladnu vodu od pola sata do nekoliko sati, ovisno o razini prljavštine. Zatim isperite hladnom vodom. Sušite ga uspravno, napunivši ga čistim ručnikom. 

24sata

Kako ručno oprati vunu? 

Pranje vune malo se razlikuje od pranja sintetičkih tkanina. Uvijek koristite hladnu vodu jer vruća voda može uzrokovati oštećenja i skupljanje. Koristite deterdžent baš za vunu. Pažljivo iscijedite višak vode bez gužvanja i natezanja, te umotajte odjeću ručnikom. Potom ju ostavite da se suši na čistom suhom ručniku. 

Kako ručno oprati svilu

Bilo da je riječ o košulji, ili nekom drugom odjevnom predmetu, budite jako pažljivi. Obojena svila lako pušta boju, pa je perite odvojeno. Prije pranja okrenite svaki predmet i na krivu stranu. Uronite ga u hladnu vodu kojoj ste dodali deterdžent, pa lagano miješajte. Zatim ostavite da se namače pola sata. Isperite hladnom vodom dok ne postane bistra.

Izvor: 24sata.hr