You are currently viewing Kada kupujete odjeću, kvaliteta je bitnija od kvantitete

Kada kupujete odjeću, kvaliteta je bitnija od kvantitete

  • Post author:
  • Post category:Novosti
Jeste li znali da se godišnje u svijetu baci 92 milijuna tona tekstilnog otpada? Niste? Možda je vrijeme da konačno prekinete s brzom modom…

Svi znamo da prekidi nisu nimalo ugodni, ali nadamo se da ćemo vam olakšati prekid s brzom modom s idućim savjetima pomoću kojih ćete u budućnosti radije birati kvalitetu umjesto kvantitete kada je u pitanju odjeća.

Održivost

Kupnja kvalitetne odjeće znači da donositi svjesnu odluku da živite održivije. Održivi komadi odjeće obično su dobro izrađeni od strane radnika koji su pošteno plaćeni za svoj rad, a materijal je dobiven od odgovornih izvora. Kada kupujemo kvalitetnu odjeću, više pozitivnih faktora stoji iza njezine kupnje.

Dugovječnost

Kupnja kvalitetnih predmeta obično znači da će dulje trajati. Dobro su izrađeni i od kvalitetnih materijala. Možete li to reći za hlače koje ste nedavno kupili online u pola cijene? Više nisu “in” predmeti koji će ubrzo nakon nošenja završiti u smeću.

Kvaliteta je dugoročno jeftinija

Cijena po nošenje računa se tako da cijenu predmeta podijelite s brojem nošenja koje ćete dobiti od tog predmeta. Ako ste u highstreet dućanu kupili haljinu za noćni izlazak s prijateljicama, vjerojatno ste potrošili oko 200 kuna i odjenuli je dva puta. Njezina cijena nošenje je u tom slučaju 100 kuna po nošenju. Naravno, svatko treba kupovati unutar svojih mogućnosti. Ali možda je bolje uložiti u kvalitetniju haljinu koja prvobitno košta više, ali ćete ju nositi više godine i više će se u konačnici kupnja isplatiti. Brza moda može se činiti jeftinijom, ali na kraju trošite više jer neprestano morate kupovati nove predmete.

Pronađite svoj osobni stil

Odaberite kvalitetne predmete na temelju onoga što volite i što vama odgovara, a ne najnovijem trendu. To znači da možete stvoriti svoj vlastiti bezvremenski i osobni stil. Poigrajte se s uzorcima, tkaninama i oblicama dok se istodobno zabavljate.

Nema više impulzivnih kupnji

Obično kupujemo odjeću impulzivno jer je na sniženju, jer smo bombardirani reklamama ili jednostavno iz dosade. Kupnja kvalitetne odjeće znači da morate unaprijed odrediti budžet za taj komad i da morate razmisliti o svojoj kupnji. Sve to pomaže u održavanju vaše potrošnje pod kontrolom.

Smanjimo nered

Svi smo doživjeli da u naš ormar više ne stane ni šibica i ne znamo ni što se u njemu nalazi. Ta silna količina odjeće nas često zbunjuje i dogodi se da ne znamo što taj dan odjenuti. Međutim, ako složite “capsule” garderobu sa samo nužnim komadima odjeće, automatski ćete smanjiti broj odjevnih predmeta i pojednostaviti odabire svakodnevnih outfita.

Volite svoju odjeću

Odjeću bi trebalo voljeti i cijeniti. Možete li sada otvoriti ormar i iskreno reći da volite sve što se u njemu nalazi? Kad odaberete kvalitetu, možete biti sigurni da ste svaki put kupili nešto što volite i cijenit ćete taj predmet više. Slijedite upute kako taj predmet prati u perilici ili na ruke. Birajte deterdžent koji će biti nježan prema vašoj odjeći i osigurati da boje ne blijede.

Da zaključimo. Brza moda se može činiti sjajnom idejom, ali dugoročno vas košta više. Osim što ne mari za dugovječnost, ponekad njezini trendovi utječu i na vaš osobni stil. A da ne spominjemo štetu koju nanosi planetu. Dakle, sljedeći put kada kliknete gumb “dodaj u košaricu”, odvojite trenutak i razmislite – hoće li mi ova odjeća trajati godinama i predstavlja li mene kao osobu? Što se tiče odjeće, kvaliteta je definitivno na prvom mjestu, a na vama je da pravilnom njegom osigurate da vam ta odjeće traje godinama.